jueves, 31 de octubre de 2013

COMPETÈNCIA DIGITAL




La competència digital es basa en disposar de diverses habilitats per cercar, obtenir, processar i comunicar informació per poder transformar-la en coneixement. Tanmateix és de gran utilitat per a desenvolupar les competències clau enumerades i descrites a l'informe executiu de l'OCDE (2005): l'ús interactiu de les aplicacions, la interacció amb grups heterogenis i l'actuació autònoma.

L'ús interactiu de les aplicacions implica la transformació de metodologia de treball i els canvis en l'accés a la informació i el coneixement. Aquests factors demanden l'adquisició de l'alfabetització digital, és a dir, el domini d'unes habilitats tecnològiques bàsiques (navegació per Internet, ús del correu electrònic, dels cercadors i de programes) que han d'anar acompanyades  d'una reflexió sobre el potencial i la naturalesa de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Pel que fa l’autonomia en la realització de tasques o projectes , contribueix a desenvolupar una identitat personal i donar-li significat i, alhora, dotar-la de la necessària flexibilitat per adaptar-se a nous contextos. La competència digital, facilita la presa de consciència del context social, la comprensió i la integració en l'entorn que ens envolta actualment.



Dins dels grups heterogenis de treball, es reflexa en l'assimilació i desenvolupament d'habilitats per al treball en equip, el coneixement dels diferents registres i llenguatges de comunicació, dels mètodes de participació en la construcció i desenvolupament de projectes i treballs conjunts, la utilització de serveis en línia per al treball col·laboratiu i en diferents suports com poden ser: oral, imprès, audiovisual, digital o multimèdia. Aquests instruments permeten  l'organització de la feina.

Per tant disposar de diferents fonts d'informació no representa el màxim coneixement: la transformació de  la informació en coneixement exigeix la comprensió i la seva integració en els esquemes previs de coneixement adquirits, per poder desenvolupar una sèrie de competències prèviament esmentades les quals atorguen diferents nivells de coneixement per al conjunt de la societat, degut que, cada vegada més, la societat digital està més present als nostres dies i s’ha d’adoptar una actitud positiva envers aquests canvis que es van produint, per poder adaptar-nos i formar-nos contínuament en l’àmbit de la societat digitalitzada tenint interioritzades les competències digitals.

Salutacions,

No hay comentarios:

Publicar un comentario