jueves, 24 de octubre de 2013

BLOG'S,WIKI'S,WEBQUEST'S



Bon dia avui us parlare sobre els recursos dels que disposem per facilitar la familiarització amb les noves tecnologies, com son els blogs,wikis i webquests.
Abans de tot parlarem en que consisteixen aquests tres conceptes:


BLOG: Un blog és un diari interactiu personal  a Internet. Un blog és dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació, de manera que la persona que escriu (bloguer) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat.
Hi ha nombroses eines de manteniment de blogs que permeten, sense necessitat d'alts coneixements, administrar-los.
El concepte de blog existeix des dels principis d'Internet. 
Podem resumir que un weblog és una publicació en línia amb històries publicades amb una periodicitat molt alta, encara que la gent pot publicar amb la regularitat que vulgui. A més a més, són presentats en un ordre cronològic invers, és a dir, el que es publica el darrer serà el primer que surti en pantalla. Un blog té unes característiques bastant generals, com per exemple:tenen la possibilitat que els altres internautes puguin afegir-hi comentaris.
Els autors poden restringir qui vol que comenti aquest blog i qui no. Això fa que alguns blogs tinguin un cercle participatiu bastant petit. Però que sigui restringit no vol dir que no sigui ni públic ni visible per a qualsevol internauta. des del propi blog un pot enllaçar-se amb altres blogs, webs, fitxers d'àudio, vídeos, etc., entre altres. són gratuïts.


WIKIS:  wiki  és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els haja de revisar i confirmar abans.
Tanmateix, si el vandalisme és excessiu, es poden protegir les pàgines wiki per tal d'impedir que ningú o només una part d'usuaris les pugui editar.
Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.







WEBQUEST: Una webquest, webquesta o WQ és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.
Una webquest és una unitat didàctica que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivador i un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet. Es tracta d'una activitat de cerca guiada en la xarxa.
Suposa una forma d'utilitzar didacticament Internet: es plantegen tasques en les quals els recursos es troben en la xarxa.
Centrem l'activitat en l'ús de la informació obtinguda en Internet(per analitzar, sintetitzar,comparar, etc.) més que en la recerca.
D'aquesta manera els alumnes poden saber on trobar la informació i evitem que es pugui perdre.
Em sembla molt interessant aquesta forma d’ensenyament, ja que a més d'introduir-los al món de les noves tecnologies, aprenen fomentant el seu interès, ja que és una manera molt didàctica i divertida d'aprendre conceptes, els motiva per a investigar per ells mateixos.

Habilitats cognitives de les WQ's:
  • ·        Permet que l'alumne elabori els seus propis coneixements.
  • ·        Promou l'aprenentatge centrat en l'alumne.
  • ·        Posa en marxa processos de reflexió, anàlisis, síntesis i avaluació.
  • ·        Fomenta la integració amb el medi.
  • ·        Implica la col·laboració i la cooperació entre els alumnes.

Per tant aquests recursos ens suposen una sèrie de grans canvis a la metodologia d’ensenyament, unes eines i mètodes molt diversos i amb una gran amplitud, produeix un canvi d’actitud a molts alumnes els quals s’havien avorrit però degut a les noves eines de les tecnologies actuals produeixen una gran implicació al grup classe. Noves formes d’implicar als alumnes nous resultats que segurament propiciïn un canvi de sistema al llarg del temps, esdevindrà una formació i preparació completes en els alumnes en l’àmbit de les noves tecnologies.



Salutacions,

No hay comentarios:

Publicar un comentario